Meer over parodontologie

Parodontologie is het deel van de tandheelkunde die zich bezig houdt met het tandvlees en het ondersteunend bot rondom de tand.

Om na te gaan of het tandvlees gezond is, wordt het tandzakje tussen de tand en het tandvlees gemeten.

Tandvleesontsteking wordt voornamelijk veroorzaakt door verkeerde poetsgewoonten waardoor zich tandsteen vormt dat op zijn beurt tandvleesontsteking in de hand werkt.

Rokers behoren tot een risicogroep.

Gezond tandvlees

Gezond tandvlees wordt gekenmerkt door een lichtroze kleur zonder zwelling. Bij de jaarlijkse controle zal de tandarts een meting doen van de tandzakjes en zullen deze zeer klein zijn.

Gingivitis

Bij een gingivitis is er sprake van een roder tandvlees, dat vaak gepaard gaat met bloeding al dan niet tijdens het poetsen. Bij het meten van de tandzakjes zullen deze licht vergroot zijn en zal dit vaak gaan bloeden.

Er is hier echter nog geen sprake van botverlies rondom de tand. Gingivitis zal genezen na het aanpassen van de poetsgewoonten.

Parodontitis

Bij een parodontitis zijn de symptomen gelijkaardig met een gingivitis. Er is echter reeds een verlies van het ondersteunende bot rondom de tanden. Bij het meten van de tandzakjes zijn deze zeer diep. Zonder ingrijpen van de tandarts bestaat de kans dat de tanden los komen te staan.

Gezond tandvlees

Maak nu een afspraak