Meer over endodontie

Endodontie wordt in de volksmond ook wel “ontzenuwen” genoemd.

Een tand bestaat uit een kroon met 1 of meerdere wortels. In deze wortels lopen tandzenuwen die om verscheidene redenen kunnen beginnen ontsteken of afsterven, al dan niet met pijn tot gevolg. Deze ontstekingen kunnen op hun beurt aanleiding geven tot botafbraak aan de wortelpunt.

Werkwijze endodontie of ontzenuwen

Bij endodontie wordt de tand letterlijk “ontzenuwd”.

De tandarts start met het verdoven van de tand. Het ontzenuwen van een tand is dus pijnloos.

Na het verdoven wordt een rubberdam (een steriel veld) aangebracht, waarna een kleine opening door de tand wordt gemaakt naar de zenuwkanalen.
De zenuwen worden vervolgens door middel van vijltjes verwijderd en de wortelkanalen worden lichtjes breder gezet.

Heel belangrijk is dat de wortelkanalen nadien worden gespoeld met desinfecterende producten, waarna de wortelkanalen worden gevuld met gutta (een rubberachtige substantie). Hierna kan de tand terug opgebouwd worden met een vulling of een kroon, afhankelijk van het oordeel van de tandarts.

Endodontie bij Tand- en Mondzorg Overmere

Tand- en Mondzorg Overmere gebruikt altijd de meest recente technieken om een tand te ontzenuwen. Zo gebruiken we bijvoorbeeld de nieuwste vijltjes waardoor de zenuwkanalen efficiënter gereinigd kunnen worden, en een elektronische lengtebepaling van de wortelkanalen waardoor radiografie soms niet nodig is.
Verder hebben we gebruiken we ook een microscoop, die de kleinste zenuwkanalen in beeld kan brengen.
Tot slot maken we gebruik van een warme vultechniek van de zenuwkanalen , opdat deze vlotter en preciezer gevuld kunnen worden.

We beschikken ook over een CBCT (toestel om 3D radiografische beelden van de tanden te verkrijgen), zodat we zelfs eventueel gemiste kanalen toch nog kunnen identificeren.

Maak nu een afspraak!